LIVE TEXT | Război în Ucraina. Sistemele termobarice par a nu oferi forțelor ruse un avantaj ofensiv decisiv

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Sistemele termobarice par a nu oferi forțelor ruse un avantaj ofensiv decisiv

Imaginile geolocalizate publicate pe 10 aprilie arată elemente ale Diviziei 76 de asalt aerian de gardă (VDV) cu artilerie termobarică TOS-1A care operează la 4 km sud de Kreminna, indicând că elemente ale sale au avansat în pădurea din jur.

Sisteme TOS-1A în acțiune. Foto: Arhiva Adevărul

UPDATE 06.18 Kremlinul a adoptat o legislație care să folosească instrumente de autoritarism digital pentru a digitaliza și a îmbunătăți eficiența emiterii de citații și pentru a lua măsuri represive. Duma de Stat a Rusiei a adoptat un proiect de lege în a treia lectură pe 11 aprilie pentru a crea un registru digital unificat al cetățenilor ruși eligibili pentru serviciul militar. Birourile de recrutare militare ruse vor folosi registrul digital pentru a emite citații pentru serviciul militar. Registrul unificat recoltează informațiile personale de identificare ale cetățenilor ruși – inclusiv istoricul medical, educațional și de rezidență, statutul de cetățenie străină și datele privind asigurările și impozitele – de la mai multe entități juridice ruse, inclusiv Serviciul Fiscal Federal al Rusiei, organisme de investigație, tribunale, instituții medicale, Fondul rus de pensii și asigurări sociale, Comisia Electorală Centrală și autoritățile federale și locale. Persoanele convocate nu pot părăsi Rusia și trebuie să se prezinte la un birou de recrutare militar în termen de 20 de zile de la convocare. Un înalt legislator rus a declarat că legea va corecta unele dintre deficiențele birocratice apărute în timpul mobilizării parțiale a Rusiei din septembrie 2022. Unii bloggeri ruși au lăudat legea și au declarat că ea exemplifică interacțiunile sănătoase între societatea civilă rusă și guvern. ISW a prognozat anterior că Kremlinul va îmbina măsurile de control al societății în stil sovietic cu big data și tehnologia informației din secolul 21 pentru a intensifica controlul asupra populației ruse după ce Rusia a folosit recunoașterea facială, și codurile QR.

UPDATE 05.33 Ministerul rus al Apărării (MOD) și finanțatorul Grupului Wagner Yevgeny Prigojin și-au recunoscut reciproc rolurile în efortul de a cuceri Bakhmut pe 11 aprilie. Ministerul Rusiei și Prigojin au susținut că luptătorii Wagner reprezintă principalul efort de a lua teritoriu și de a împinge forțele ucrainene în centrul Bakhmut, în timp ce elementele aeropurtate rusești (VDV) nespecificate asigură efortul de sprijin pe flancurile lui Wagner la nord și la sud de Bakhmut, inclusiv lângă Zalizhnyanske, Sakko. i Vantsetti și Mykolaivka. Forțele rusești VDV de pe flancuri urmăresc probabil doar să țină flancurile, mai degrabă decât să facă progrese semnificative. Această gamă de forțe sugerează că Ministerul Rusiei intenționează să folosească Grupul Wagner pentru a captura Bakhmut, reducând în același timp victimele în rândul forțelor ruse convenționale, susținând evaluările anterioare ale ISW, conform cărora Ministerul Apărării încearcă să folosească forțele Wagner pentru a captura Bakhmut, apoi le înlocuiește și își asumă meritul pentru victorie. Prigojin a reiterat că forțele Wagner obțin câștiguri în cadrul Bakhmut, totuși, susținând că forțele ruse controlează 80% din Bakhmut datorită avansurilor lui Wagner. Forțele ruse ocupă cel puțin 30,68 de kilometri pătrați (aproximativ dimensiunea aeroportului Chicago O'Hare) sau 76,5% din Bakhmut, pe baza controlului ISW asupra evaluării terenului. Cu toate acestea, această suprafață crește la 34,5 kilometri pătrați sau 86,1 la sută din Bakhmut atunci când se ține cont de tot teritoriul revendicat de ruși în Bakhmut, inclusiv afirmațiile contradictorii.

UPDATE 05.09 Un grup mic, marginal, de bloggeri ruși pro-război au cerut guvernului rus să abroge legile de cenzură împotriva discreditării armatei ruse. Un grup de cel puțin 20 de bloggeri ruși au distribuit o declarație generală în care își exprimă solidaritatea cu „patrioții furioși” și cu alții „înfuriați și obosiți de aplicarea proastă a legilor rusești de cenzură”. Acești bloggeri reprezintă o mică parte din spațiul informațional rusesc și declarația lor nu indică o supărare mai largă față de simpla existență a acestor legi.Totuși, această facțiune a bloggerilor este cea mai probabilă să fie urmărită în temeiul acestor legi, deoarece nu sunt afiliați la Kremlin, se numără printre cei mai mari critici față de efortul de război al Rusiei și, probabil, ar fi printre primele ținte ale unei aplicări extinse a legii. Spațiul de informații pro-război și-a exprimat indignarea continuă față de autoritățile ruse care acuzau un medic rus în temeiul acestor legi de cenzură,despre care ISW a evaluat că va fi probabil o sursă tot mai mare de nemulțumire în spațiul informațional pro-război.

UPDATE 04.15 Forțele ruse par să dețină poziții pe o rază de 10 km nord-est de Kupyansk. Imaginile geolocalizate postate pe 11 aprilie indică faptul că forțele ruse au capturat pe Lyman Pershyi (la 10 km nord-est de Kupyansk) și probabil că au ocupat așezarea pentru o vreme.

image

UPDATE 03.35 Forțele ruse au înregistrat câștiguri în zona forestieră de la sud de Kreminna începând cu 11 aprilie. Imaginile geolocalizate publicate pe 10 aprilie arată elemente ale Diviziei 76 de asalt aerian de gardă (VDV) cu artilerie termobarică TOS-1A care operează la 4 km sud de Kreminna, indicând că elemente ale sale au avansat în pădurea din jur. Imagini suplimentare geolocalizate postate pe 10 aprilie indică faptul că forțele ruse au capturat poziții ucrainene în pădure la puțin peste 5 km direct la sud de Kreminna. Comandamentul rus a alocat recent sistemele TOS-1A forțelor VDV pentru prima dată pe 3 aprilie, iar ISW a remarcat un angajament considerabil VDV (inclusiv elemente ale Diviziilor 76 și 98) lângă Kreminna. ISW continuă să evalueze că sistemele TOS-1A nu vor oferi forțelor VDV un avantaj ofensiv decisiv.

UPDATE 03.11 Administrația militară ucraineană a regiunii Lugansk a notat, de asemenea, la 11 aprilie, că activitatea de luptă a crescut în pădurile de lângă Kreminna. Un blogger rus a susținut că forțele ruse au ocupat mai multe fortărețe noi la nord-vest de Kreminna, lângă Makiivka (22 km nord-vest) și în zona prăpastiei Juravka. Surse ruse au amplificat rapoartele conform cărora elementele cecene „Akhmat” și batalionul BARS (Rezerva de luptă)-14 sunt active în zona Kreminna. În plus, bloggerii ruși au susținut că elementele BARS-16 se pregătesc pentru contraatacuri ucrainene în apropiere de Spirne, la 25 km sud de Kreminna. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au desfășurat acțiuni ofensive fără succes la nord-vest de Kreminna, lângă Makiivka și Chervonopopivka (6 km nord-vest) și la sud de Kreminna, lângă Bilohorivka (10 km sud) și Spirne.

UPDATE 02.42 Forțele ruse au continuat să efectueze atacuri la sol în și în jurul orașului Bakhmut pe 11 aprilie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat atacuri la sol fără succes în Bakhmut și în apropiere de Khromove (2 km vest de Bakhmut), Bohdanivka (6 km nord-vest de Bakhmut) și Hryhorivka. (8 km nord-vest de Bakhmut). Unii bloggeri ruși au susținut că forțele ruse avansează treptat în apropiere de Orikhovo-Vasylivka (11 km nord-vest de Bakhmut) și Bohdanivka și lângă gara din centrul Bakhmutului, dar un altul a negat orice succes rusesc la nord-vest de Bakhmut. Un blogger a susținut că vizita din 10 aprilie la Bakhmut a lui Denis Pușilin, șeful Republicii Populare Donețk (DNR) sugerează că forțele ucrainene pierd mai mult teren în Bakhmut, dar locația lui Pușilin rămâne neclară. Bloggeri ruși au susținut, de asemenea, că luptele continuă lângă autostrada Bakhmut-Kostyantynivka și la sud-vest de Bakhmut, lângă Ivanivske (2 km sud-vest), Klishchiivka (6 km sud-vest) și Kurdyumivka (12 km sud-vest), dar că forțele ruse nu au realizat niciun câștig semnificativ. Imaginile geolocalizate postate pe 3 aprilie arată că forțele ruse au înregistrat câștiguri marginale la nord-vest de Ozaryanivka (15 km sud de Bakhmut).

image

UPDATE 02.17 Forțele ruse au continuat să efectueze atacuri la sol de-a lungul liniei orașului Avdiivka-Donețk pe 11 aprilie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile terestre rusești în apropiere de Avdiivka, Sieverne (6 km vest de Avdiivka), Pervomaiske (10 km sud-vest de Avdiivka), Nevslske (15 km sud-vest de Avdiivka) și Marinka. Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au avansat în apropiere de Keramik (10 km nord de Avdiivka), Novokalynove (9 km nord de Avdiivka), Novobakhmutivka (9 km nord-vest de Avdiivka), Berdychi (7 km nord-vest de Avdiivka) și Vodyane (6 km sud-vest de Avdiivka). Alți bloggeri au susținut că forțele ruse au avansat în apropierea complexului agricol din sud-vestul Marinka.

image

UPDATE 01.58 Forțele ruse au desfășurat operațiuni defensive în sudul Ucrainei. Imaginile din satelit din 21 martie arată noi tranșee și fortificații din dinți de dragon lângă Sovkhoznoye, Crimeea ocupată. Șeful Centrului de presă al Coordonării Unite ucrainene al Forțelor de Apărare de Sud, Nataliya Humenyuk, a remarcat că forțele ruse efectuează manevre pe malul de est (stânga) al Oblastului Herson pentru a evita loviturile ucrainene și pentru a stabili poziții mai bune din care să lovească pozițiile ucrainene din partea de la vest (dreapta) de Nipru. Surse ruse au susținut că elemente ale Brigăzii 22 Independente Spetsnaz (Direcția Principală a Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse) și formația „Furtuna-Osetia” sunt active în regiunea Zaporijia.

UPDATE 01.22 Forțele ruse au efectuat bombardamente de rutină în regiunile Kherson, Zaporijia, Mykolaiv și Dnipropetrovsk pe 11 aprilie. Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a remarcat că forțele ruse au lansat bombe aeriene ghidate din aeronavele Su-35 la Beryslav, regiunea Herson.

image

UPDATE 01.05 Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a vizitat întreprinderile industriale de apărare din regiunea Tula, ca parte a efortului în curs de a prezenta puterea bazei industriale de apărare a Rusiei (DIB). Ministerul rus al Apărării (MOD) a publicat imagini cu Shoigu inspectând capacitățile de producție ale întreprinderilor Asociației de Cercetare și Producție „SPLAV” și PSCJ Imperial Tula Arms Factory. Șoigu s-a întâlnit cu guvernatorul regiunii Tula, Alexei Dyumin, șefii întreprinderilor de apărare și alți oficiali militari nespecificați pentru a discuta despre DIB și a spus că Ministerul Apărării va fi „gata să se implice activ” în activitatea întreprinderilor de apărare în cazul problemelor cu executarea comenzilor necesare apărării statului.

UPDATE 00.39 Forțele ruse au respins apelurile din partea rudelor personalului mobilizat care s-au pronunțat împotriva tratamentului defectuos al personalului mobilizat. Un videoclip publicat pe 10 aprilie arată rude ale personalului mobilizat din regiunea Tula făcând apel la președintele rus Vladimir Putin, ministrul apărării Serghei Șoigu, comisarul pentru drepturile omului Tatyana Moskalkova și guvernatorul Tula Alexei Dyumin cerând returnarea personalului mobilizat din Tula care servește în data de 14 și Companiile 15 ale Batalionului 5 al Regimentului 137 Aeropurtat de Gardă (VDV) din Divizia 106 Aeropurtată de Gardă. ISW a observat anterior că elemente ale Diviziei 106 VDV operează în zona Bakhmut. Rudele personalului mobilizat au susținut că soldații sunt trimiși în luptă fără pregătire adecvată, arme, muniții și provizii.

UPDATE 00.17 Comisarul rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, continuă să confirme că autoritățile ruse iau o serie de acțiuni față de Copii ucraineni în încercarea de a se exculpa de mandatul de arestare al Curții Penale Internaționale (CPI). Lvova-Belova a publicat pe 11 aprilie un pamflet în limba engleză de 13 pagini, în mod evident, destinat unui public internațional și intitulat „Activitățile Comisiei Prezidențiale pentru Drepturile Copilului a Federației Ruse, Maria Lvova-Belova pentru a proteja copiii în timpul unei operațiuni militare speciale.” Pamfletul subliniază legăturile explicite ale Lvova-Belova cu Administrația Prezidențială a Rusiei și susține că toate acțiunile Lvova-Belova se încadrează ferm în limitele legii ruse. Pamfletul confirmă în special faptul că autoritățile ruse sunt angajate pe mai multe linii de efort legate de copiii ucraineni din zonele ocupate ale Ucrainei și notează că administrația Lvova-Belova supraveghează plasarea copiilor vulnerabili din regiunile ocupate Donețk și Lugansk în familiile ruse. Lvova-Belova a susținut că administrația ei acordă prioritate reunificării familiei și a condamnat internațional „condamnarea deportării copiilor ucraineni ca fiind falsă”. Încercările lui Lvova-Belova de a justifica munca administrației sale confirmă în continuare că oficialii ruși folosesc o varietate de înfățișări pentru a consolida controlul social asupra zonelor ocupate din Ucraina și pentru a facilita deportarea și adopția copiilor ucraineni.

ȘTIRE INIȚIALĂ Oficialii ruși continuă eforturile de programare socială care vizează eradicarea identității ucrainene în rândul tinerilor. Centrul de rezistență ucrainean a raportat pe 11 aprilie că autoritățile ruse au lansat fondurile „Copiii din Donbas”, „Familia mea” și „Ajutorul copiilor Primakov” pentru a facilita îndepărtarea copiilor ucraineni în Rusia pentru „programe educaționale” care vizează „programe ideologice”. Filiala din Crimeea a serviciului ucrainean Radio Europa Liberă/Radio Liberty, Krym Realii, a declarat, de asemenea, la 10 aprilie, că șeful ocupației din Crimeea, Serghei Aksyonov, a ordonat o cooperare sporită între birourile militare de înrolare și școlile din Crimeea prin programul de educație militaro-patriotică „Yunarmia”. „Yunarmia” și programele similare de educație militaro-patriotică sunt menite probabil să insufle tinerilor idealuri pro-ruse și militarizate și să discrediteze statul ucrainean.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „Această funcție revine prin tradiție Statelor Unite” / Băsescu dezvăluie că nu România l-a propus pe Mircea Geoană la NATO!

5 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...